pantone - verde e culoarea anului 2017

Culoarea Anului desemnata de cei de la Pantone reprezinta o anumita reintinerire. Este anuntul anual care sterge tabela de culori a acestui an si prezice noi culori care vor reimprospata lumea designului in anul ce urmeaza.

Intamplator, asta este exact ce reprezinta Culoarea Anului 2017: reimprospatare, reintinerire si renastere, dupa cum spune Leatrice Eiseman, directorul executiv al Pantone Color Institute. Tanara culoare a acestui an este destul de asezata incat sa fie neutra fata de multe alte tonuri de nuante pe care le iubim.

Ce culoare putea reusi acest lucru? Se numeste verdeata ( greenery )

“Aceasta nuanta de verde este diferita fata de orice alta culoare am mai ales ca fiind culoarea anului in trecut.”, spune Eiseman. “Iubim sentimentul de noutate, de realiniere si revitalizare personala. Un alt aspect important este vibratia culorii si putina luminozitate.”

Pantone a mai ales verde pentru Culoarea Anului, dar niciunul asa deschis ca Verdeata ( Greenery ), care este destinat sa evoce ganduri de frunzis infloritor si, in schimb, noi inceputuri. In 2013, Culoarea Anului a fost Emerald, iar in 2010, Turquoise, dar ambele nuante erau intunecate si mai temperate decat alegerea din anul acesta – 2017.

“Persoana care va adapta aceasta culoare este persoana care poate gandi ca are nevoie de o schimbare, ceva nou care sa fie si proaspat.”, spune Eiseman. “Reintinereste, revitalizeaza si reasigurare sunt tot ce cautam intr-un mediu social si / sau politic complex.”

In ciuda luminozitatii ei galben-verzuie, Verdeata ( Greenery ) serveste ca o neasteptata baza universala pentru o pletora de alte culori.

“Exista o intelegere, acum, cum ca poti folosi verdele ca pe o culoare neutra, asa cum o face Mama Natura.”, spune Eiseman. “Cu orice floare care iese din pamant, nu spui niciodata: ‘Oh, asta nu poate fi impotriva verdelui’.”

Luati, spre exemplu, aceste trei scheme de culori diferite, care au fost construite in jurul culorii Verdeata ( Greenery ):

Fara adancime / FATHOMLESS

Revitalizare / REV IT UP

Tranzitii

(Aceasta schema de culori incorporeaza ultimele 2 culori ale anului din anii trecuti: Rose Quartz and Serenity.)

Destul de revigorant, asa-i? Aici poti vedea cum vin aceste 3 palete de culori pe acelasi zid verde ( verdeata / greenery ):

Verdeata / Greenery a avut o istorie fascinanta prin secolul 19, iar acum are si prin secolul 20. Daca tinem cont de Eiseman, aceasta culoare vioaie a debutat in anii 20, cand femeile incepeau sa faca alegeri in materie de fashion mai provocatoare, atunci Verdeata ( Greenery ) a aparut pe coperta unei carti de tipare Vogue.

Culoarea a disparut cand Statele Unite a intrat in recesiune in anii 30, recesiune urmata de un razboi in anii 40, un timp in care resursele pentru culori erau trimise pentru a fi folosite in armata. Aceste culori puternice au reusit abia prin anii 60 sa se intoarca, iar dupa publicarea “Silent Spring” de Racher Charleston in 1962, verdele deschis era vestit ca un far luminos al bunavointei mediului in anii 70.

In anii 90, Verdeata / Greenery s-a ridicat din nou ca parte din era Dotcom ( va amintiti nuanta aceea de verde a marului de pe iMac? ) si a fost sesizata in lumea designului mereu de atunci incoace. Totusi, astazi, Verdeata / Greenery este folosita in design interior, fashion si comercial mai mult decat oricand, dupa spusele doamnei Eiseman.

“In designul casei, n-am mai vazut acest luminos galben-verde, dar nivelul de acceptare a atins un punct in care oamenii chiar imbratiseaza aceasta culoare.”, spune aceasta.

Din cauza proprietatilor de neutralitate mostenite, Verdeata / Greenery poate fi folosita in doze mici sau mari, cu sau fara alte neutre, si ca un accent sau fundatie pentru alte scheme de culori. Nu sunteti inca pregatit sa folositi verde peste tot? Incercati atingeri de verde ( verdeata / greenery ) pentru perne sau, in cel mai adevarat spirit al verdelui, adaugati o planta luxurianta in spatiul dvs.

Totusi, este important de mentionat ca alegerea facuta anul acesta de cei de la Pantone pentru Culoarea Anului nu este determinata numai de trendurile din designul interior. Aceasta culoare are aparitii notabile si pe strazi anul acesta, debutand in colectii de la Gucci la Prada, si aducand un mix rar de vitalitate si serenitate unor haine de lux.

Nefiind un strain fata de lux, verdeata / greenery a fost folosita anul acesta la prezentarea Mercedes-AMG GT R.

Fie ca este gata pentru o schimbare in cariera sau in viata personala in 2017 – sau doar vrei sa faci cateva lucruri, ici colo, pentru a reimprospata rutina zilnica – aceasta culoare armonioasa poate oferi inspiratia de care ai nevoie pentru a continua.

Intr-un univers complex si super conectat, poate ca cel mai bun lucru cu care ne putem inconjura este o reminiscenta a legaturii pe care in mod inerent o cautam cu natura – si, in ultimul rand, cu ceilalti.

Sursa: ELLE Decor

Distributie Social Media

leave a comment

You must be logged in to post a comment.

X
CASA DECO - Definitia calitatii in materie de mobilier si decoratiuni interioare
Acest website nu este accesibil pe device-uri mobile. Va rugam reveniti de pe tableta, laptop sau desktop.

Va multumim,
~ Echipa Casa Deco